Sinds begin 2010 zijn er berichten dat het wenselijk zou zijn om een APK in te voeren voor motoren. De RAI vereniging en de Europeesche vereniging van motorfietsfabrikanten ACEM pleiten voor deze periodieke keuring. Dit is er op moment van schrijven nog niet doorheen maar zou dit gevolgen kunnen hebben voor het vergelijken van je motorverzekering?

Wat doet de keuring voor een autoverzekering of motorverzekering?

Bij het autorijden is een APK niets nieuws. Daar zijn alle auto’s die de weg op gaan verplicht om deze te doen. Bij het vergelijken van je auto- of motorverzekering is het dus verplicht om dit te doen. Zonder een dergelijke keuring zou het niet mogelijk zijn om je motor te verzekeren. Mocht je dan schade rijden, dan ben je niet gedekt.

Waarom is de APK er nu eigenlijk voor motors (nog) niet? Is het niet logisch dat elk voertuig in goede staat de weg op gaat? Op de site van postbus51 lezen we dat “een motor doorgaans minder kilometers dan een gemiddelde auto maakt”. Tevens melden ze dat een motor minder onderhevig is aan slijtage. Hierdoor is de APK niet verplicht voor motoren. Een prima conclusie als je het mij zou vragen.

Motorrijders Actie Groep

Ondertussen is een groep motorrijders in protest gegaan tegen de plannen. De motorrijders actie groep (MAG) vindt dat motorrijders zelf verantwoordelijke zijn voor de technische staat van hun motorfiets. Ze geven hierbij ook als argument dat een zeer klein percentage van de ongevallen iets te maken heeft met technische mankementen. Je kunt de MAG steunen door lid te worden. Dit kan via hun website. Een prima initiatief!

Of de keuring er gaat komen en wat voor effect het heeft voor voertuigen is dus nog niet te zeggen. Wel is duidelijk dat als het er komt, je geen motorverzekering kunt afsluiten zonder een geldige APK.