Stel, je hebt na motorverzekering vergelijken een mooie motorverzekering gevonden. Je hebt echter al een lopende motorverzekering. Kun je deze opzeggen?

Wanneer kan ik mijn motorverzekering opzeggen?

Een motorverzekering kun je niet altijd zomaar meteen opzeggen. Vaak zit je vast aan een contract. Heb je dus een betere gevonden na het motorverzekering vergelijken, dan ligt het aan je huidige verzekering of je direct kunt overstappen. Meestal kan dit echter niet. Opzeggen van een motorverzekering kan tegenwoordig dagelijks. Je zit dan echter vaak nog wel vast aan een opzegtermijn van een maand.

Sinds 2010 is het voor alle schadeverzekeringen verplicht om dagelijks opzegbaar te zijn. Dit kun je doen na het verlopen van de eerste contractperiode. Deze eerste contractperiode is vaak een jaar. Dit betekent dat je dus in het eerste jaar niet dagelijks kunt opzeggen maar eerst het jaar moet afwachten. Let er na deze contractperiode op dat je nog te maken hebt met een opzegtermijn voor je een nieuwe motorverzekering kunt gaan vergelijken en afsluiten.

Er zijn twee momenten wanneer je eerder je motorverzekering kunt opzeggen. Dit zijn:

De motor staat niet meer ingeschreven op jouw naam

Dit is bijvoorbeeld van toepassing als je je motor hebt verkocht aan iemand anders. De motor is dan niet meer van jou en de motorverzekering is dus niet meer voor jou van toepassing. Als je je motor verkoopt (of naar de sloop brengt) krijg je bij het postkantoor een vrijwaringsbewijs. Dit bewijs heb je nodig voor de verzekeraar. Hiermee kun je bewijzen dat de motor niet meer in jouw bezit is en dat je de motorverzekering niet meer nodig hebt.

Wijziging polisvoorwaarden of premieverhoging

Als je een motorverzekering afsluit dan doe je dit onder bepaalde voorwaarden. Als de verzekeraar deze voorwaarden veranderd in jouw nadeel dan kan het zijn dat je je motorverzekering kunt opzeggen. Je kunt dit bij een premieverhoging doen of bij een verandering van de polisvoorwaarden in jouw nadeel. Zorg dat je in deze gevallen binnen een maand na schriftelijke mededeling je verzekering opzegt. Het is hierbij wel belangrijk dat de wijziging vanuit de verzekeraar op alle polissen wordt doorgevoerd. Je kunt je verzekering dus niet opzeggen als de veranderingen alleen op jouw polis worden doorgevoerd (wat bijvoorbeeld gebeurt na het indienen van een schade claim).

Na het opzeggen van je huidige motorverzekering kun je weer aan de slag met een nieuwe motorverzekering vergelijken en afsluiten.