Heb je tijdens het motorverzekering vergelijken een passende verzekering gevonden en wil je deze gaan afsluiten, dan wordt er vaak gevraagd of je een aanvullende verzekering bij je motorverzekering wil afsluiten. Welke aanvullende verzekeringen je kunt afsluiten is per motorverzekering anders. Een aanvulling die vaak naar voren komt is de ongevallenverzekering voor opzittenden (ook wel OVO genoemd).

Het is niet vanzelfsprekend dat bestuurders en bijrijders op een motor standaard zijn verzekerd voor letsel. Je bent vaak alleen verzekerd voor schade die je aanricht bij anderen. Een opzittenden verzekering zorgt ervoor dat de personen op de motor ook zijn verzekerd tegen letsel.

Het bedrag waarvoor je verzekerd bent verschilt per motorverzekering en wordt vastgesteld bij het afsluiten van de motorverzekering. Het is slim om de motorverzekering hierop met andere verzekeringen te vergelijken.

Het vastgestelde bedrag wordt uitgekeerd bij overlijden of blijvende invaliditeit door een verkeersongeval met de motor. De hoogte van de uitkering in het laatste geval is afhankelijk van de mate van invaliditeit. De bedragen worden uitgekeerd ongeacht wie aansprakelijk is geweest voor het ongeval. Ze worden dus ook uitgekeerd als je zelf het verkeersongeval veroorzaakt hebt.

De bestuurder, de duopassagier en de inzittende(n) van een zijspan zijn met de OVO verzekerd. Je hebt deze aanvulling vooral nodig als bestuurder. Dit omdat de bestuurder de schade veroorzaakt door een ongeval door eigen schuld niet kan verhalen op de tegenpartij. De aanvulling dekt de werkelijk geleden schade. Dat betekent dat kosten voor bijvoorbeeld aanpassing, medische behandeling en inkomstenverlies worden gedekt.

Het is handig om ook tijdens het vergelijken van je motorverzekering te letten op de ongevallenverzekering voor opzittenden. De aanvullende premie die je hiervoor betaald kan per verzekeraar verschillen.