Een motorverzekering is  een verplichte verzekering voor bezitters van een motor. De motorverzekering dekt de schuldschade die wordt toegedaan aan anderen bij het gebruik van de motor. Het is verplicht voor een ieder die deelneemt aan het verkeer zijn voertuig te verzekeren. Dit geldt niet alleen voor autobestuurders, maar ook voor vrachtwagens, bestelbusjes en motorrijders. De verzekerde heeft de mogelijkheid om de dekking van de motorverzekering uit te breiden zodat ook schade door diefstal of aanrijding is gedekt.

Motor verzekering

Je hebt net een gloednieuwe of tweedehandse motor gekocht. Natuurlijk wil je er meteen de weg op rijden. Voordat je dit kunt doen moet je eerst een motorverzekering afsluiten. Dit is wettelijk verplicht, in geval van ongelukken en schade. Dit wordt ook wel wettelijke aansprakelijkheid (WA) genoemd. Naast het verzekeren voor WA is het ook mogelijk om je dekking uit te breiden met een diefstaldekking of een all- riskdekking.

Een motorverzekering met wettelijke aansprakelijkheid (WA) dekt de financiële gevolgen van aansprakelijkheid voor schade veroorzaakt met jouw motor. Denk maar aan materiële schade. Hieronder wordt verstaan blikschade of kapotte spullen. Maar ook letselschade wordt gedekt, denk maar aan een ernstig ongeluk. In zo een situatie is het belangrijk dat de schade zorgvuldig wordt afgehandeld. Letselschade kan namelijk flink in de kosten oplopen, vergeleken met blikschade. Daarom is een verzekering een verplichting.

Korting op je motorverzekering

Door de verzekeringsmaatschappij kun je ook beloond worden als je een aantal jaren schadevrij hebt gereden. Als je een jaar geen schade op je motorverzekering hoeft te claimen, dan kent de verzekeraar je een schadevrije jaar toe. Deze schadevrije jaar bidt jou vaak een kleine korting op de premie van je motorverzekering. Als je al schadevrije jaren hebt opgebouwd, geef je dit aantal bij het vergelijken van een motorverzekering op.

Ben je van plan om na een aantal jaren je motor te verkopen? Dan moet je eerst de dagwaarde ervan berekenen. Dit kun je online doen  op Motordagwaarde.nl. Bij het berekenen van de dagwaarde van een motor gaat men uit van een motor die zich in een goede conditie bevindt. Heeft je motor enkele mankementen of is het beschadigd, dan is het vanzelfsprekend dat de waarde hierdoor daalt. Dit wordt de werkelijke waarde genoemd en kan soms toch wel grote verschillen hebben met de dagwaarde. Met de dagwaarde heb je een beeld en uitgangspunt om een verkoopprijs te bepalen. De staat waarin je de motor verkoopt heeft dus ook invloed op je prijs.